Menorca voor beginners

Menorca | steden & dorpen | bezienswaardigheden | Menorca met kinderen | vakantie | reizen & vervoer | reisinfo | weer | links

Het weer op Menorca

Menorca heeft net als de rest van de Balearen en het overgrote deel van de landen rondom de Middellandse zee een mediterraan klimaat. Dit klimaattype wordt sterk benvloed door de Middellandse Zee. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat er op Menorca zo goed als geen weersextremen voorkomen. In de zomerperiode zal de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius liggen. Dit is tevens de periode met de minste kans op langdurige neerslag. Als er al een buitje valt zal dit meestal van korte duur zijn. Anders dan bijvoorbeeld Mallorca waait het op Menorca veel minder hard. Dit alles zorgt ervoor dat Menorca het ideale klimaat heeft voor een zomerzonvakantie. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur er te laag om als winterzonbestemming te kunnen dienen.

Menorca bezienswaardigheden

Menorca is meer dan zee en strand. Op het eiland vind je meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Uit alle hotspots van Menorca heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden op Menorca samengesteld:
Menorca bezienswaardigheden top 10

Extremen

Dankzij de invloed van de Middellandse zee op het klimaat op Menorca komen er op het eiland maar weinig weersextremen voor. Door deze invloed komen er geen grote temperatuurswisselingen voor en liggen de gemiddelde dagtemperaturen er het gehele jaar niet heel ver uit elkaar. In de wintermaanden kan er in extreme gevallen vorst voorkomen. Sneeuw of ander winterweer is een uitzondering.

Regen

Menorca heeft op jaarbasis maar weinig dagen met neerslag, gemiddeld ongeveer 70 dagen per jaar. Toch liggen de gemiddelde neerslagcijfers er behoorlijk hoog. Het verschil met Nederland is bijvoorbeeld niet heel erg hoog. Wel zit er een duidelijk verschil in de hevigheid van de buien. De meeste neerslag valt er in de winterperiode, de zomermaanden zijn er nagenoeg droog. Als het regent in Menorca dan is uitkijken, want anders dan in Nederland zijn ze op dit eiland veel minder voorbereid op regen. De afwateringsystemen laten te wensen over en het wegdek kan er behoorlijk glad worden. Gelukkig zal de straat na een bui, in de zomerperiode, door de hogere temperaturen, snel opgedroogd zijn.

Klimaattabel voor Menorca

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 7 C 5 uur 8 dagen 62 mm 15 C
februari 14 C 7 C 5 uur 8 dagen 54 mm 14 C
maart 15 C 8 C 6 uur 8 dagen 38 mm 14 C
april 17 C 10 C 7 uur 8 dagen 44 mm 15 C
mei 21 C 13 C 9 uur 7 dagen 37 mm 17 C
juni 25 C 17 C 10 uur 5 dagen 14 mm 21 C
juli 28 C 20 C 11 uur 2 dagen 3 mm 24 C
augustus 28 C 20 C 10 uur 4 dagen 19 mm 25 C
september 26 C 18 C 8 uur 6 dagen 61 mm 24 C
oktober 22 C 15 C 6 uur 7 dagen 78 mm 22 C
november 18 C 11 C 5 uur 8 dagen 88 mm 19 C
december 15 C 9 C 4 uur 9 dagen 63 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Wind

In vergelijking met andere eilanden in de Middellandse Zee valt het qua wind erg mee op Menorca. Wel staat er altijd een licht zeebriesje, maar stevige winden zoals op andere plaatsen voor kunnen komen zal je op Menorca niet gauw tegenkomen. De enige plaats waar het wel altijd stevig waait is boven de Monte Toro, het hoogste punt van het eiland.

Hitte

In de zomerperiode kan het behoorlijk heet worden op Menorca, temperaturen boven de dertig graden Celsius zijn hier dan eerdere de regel dan de uitzondering. Het is in deze periode verstandig om een zonnebrand met een hoge factor mee te nemen. De populairste stranden op Menorca zijn zo goed als allemaal voorzien van zonnebedjes met daarbij parasols. Hierdoor kun je op het heetst van de dag ook op het strand heerlijk in de schaduw liggen. Is dit nog te warm voor je dan kun je natuurlijk altijd even een duik in de Middellandse Zee nemen. Mijd op de warmste dagen van het jaar de zon tussen 13:00 en 16:00. Je kunt dan het beste een plekje in de schaduw opzoeken en net als de eilandbewoners een sista houden.

Beste reisperiode

Menorca is een populaire vakantiebestemming van eind april tot en met eind september. De meeste toeristen verblijven op Menorca in de maanden juli, augustus en september. In de weken rondom de zomervakantie zijn het hoofdzakelijk gezinnen met jonge kinderen en tijdens de schoolvakantie gezinnen met schoolgaande kinderen. De maanden juli en augustus zijn weertechnisch tevens de beste periode om een zon-, zee- en strandvakantie te vieren op Menorca. In deze maanden is de Middellandse Zee rond het eiland heerlijk om in te zwemmen.

Kom je naar Menorca voor een actieve vakantie dan kun je het eiland het beste bezoeken in het voor of naseizoen. In deze periodes ligt de zonkracht en de gemiddelde dagtemperatuur wat lager waardoor het aangenamer is om er een lange wandeling of fietstocht te maken. De kans op langdurige neerslag is in deze periode iets hoger. Gelukkig zijn deze buien vaak van korte duur.

Meer info over Menorca

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Menorca:
Menorca fotoreportage
Menorca tips
Menorca top 10
Menorca weer & klimaat
Menorca's mooiste dorpjes
bijzondere plekjes op Menorca
winterzon vakantie op Menorca

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy